30 d’abril del 2012

Jesús i tota la pesca

 J. D. Salinger enfadat pel fet de ser fotografiat sense permís (2009)

In the first place, I’m sort of an atheist. I like Jesus and all, but I don’t care too much for most of the other stuff in the Bible. Take the Disciples, for instance. They annoy the hell out of me, if you want to know the truth. They were all right after Jesus was dead and all, but while He was alive, they were about as much use to Him as a hole in the head.  All they did was keep letting Him down. I like almost anybody in the Bible better than the Disciples. If you want to know the truth, the guy I like best in the Bible, next to Jesus, was that lunatic and all, that lived in the tombs and kept cutting himself with stones. I like him ten times as much as I like the Disciples.
J. D. Salinger (1919-2010) The Catcher in the Rye (1951)


Primer de tot, sóc una espècie d'ateu. M'agrada Jesús i tot això, però la majoria de les altres coses de la Bíblia no em diuen res. Els deixebles, per exemple. M'emprenyen un colló, si voleu que us digui la veritat. Estaven bé després que Jesús es va morir i tota la pesca, però mentre estava viu li feien tant de servei com un tret al cap. L'única cosa que feien era deixar-lo més sol que la una. Quasi tothom m'agrada més que els deixebles, a la Bíblia. Si voleu que us digui la veritat, el tio que més m'agrada a la Bíblia, després de Jesús, és aquell llunàtic que vivia a les tombes i sempre es tallava amb les pedres. M'agrada deu vegades més que els deixebles, aquell pobre malparit.

J. D. Salinger El vigilant en el camp de sègol (traducció d’Ernest Riera i Josep M. Fonalleras). Primera edició: 1990

27 d’abril del 2012

Telèfon de l'esperança

Nàuplio, Peloponès (abril de 2012)


Para comunicarse contigo, Dios no necesita tu móvil... Nosotros tampoco.

Campanya de sensibització de l'ús dels mòbils a les esglésies (diòcesi de les Canàries, 2012)



25 d’abril del 2012

Reina un fresco

Portada de El Jueves (25 abril de 2012)


Una llegenda popular diu que, en temps de Franco, el setmanari humorístic madrileny La Codorniz (1941-1978) va publicar un pronòstic del temps que deia:

«Reina un fresco general procedente de Galicia»

I van haver de tancar la revista durant uns dies.

24 d’abril del 2012

Confiteor


Els lectors busquem, en la lectura, el plaer del descobriment constant, de la petita o gran sorpresa sovintejada; volem que el text ens guanyi i fugim del text evident i previsible, que ens deixa freds. En una novel·la els lectors busquem aquell llibre que ens abdueixi i transformi la nostra manera d'entendre la realitat i de mirar el món. Perquè davant de l'obra d'art som capaços de la reverència submisa que no faríem davant de ningú. Volem poder estar-nos una estona llarga, un cop acabat el llibre que ha trastocat els nostres horaris de vigília i descans, esprement en silenci fins a l'últim eco del relat. Volem tenir ganes de besar el llibre llegit o d'arrencar en un solitari aplaudiment perquè, com a lectors, no volem perdre mai la capacitat d'admirar-nos [...]. I, sobretot, volem que aquell llibre que hem llegit reclami una urgent relectura. Sabem, també, que això no ho podem aconseguir amb tots els llibres que decidim encetar. Però si continuem llegint és perquè sabem que, de tant en tant, una història, uns personatges, una atmosfera, amb la força de l'estil, ens fan repensar la vida.

Jaume Cabré "Abducció" Ara, 22.2.2012


23 d’abril del 2012

Pega grega

Grafit. Atenes (abril de 2012)



pega grega: substància negra o d'un color molt fosc, molt viscosa, residu de la destil·lació del quitrà. 

estar de pega:  tenir mala sort.


18 d’abril del 2012

Choses insignifiantes

Philip de László (1869-1937). Reina Olga de Grècia (1914). Col·lecció privada

La Gran Duquessa Olga de Rússia (Sant Petersburg, 1851 - Pau, Bearn, 1926) va esdevenir reina consort de Grècia (1867-1913) pel casament amb Jordi I de Grècia (1845-1913). És la rebesàvia de la reina Sofia d’Espanya, àvia paterna del príncep Felip, duc d’Edimburg i rebesàvia de Carles, príncep de Gal·les.



Ce que je reproche aux journaux c’est de nous faire faire attention tous les jours à des choses insignifiantes tandis que nous lisons trois ou quatre fois dans notre vie les livres où il y a des choses essentielles. Du moment que nous déchirons fiévreusement chaque matin la bande du journal, alors on devrait changer les choses et mettre dans le journal, moi  je ne sais pas, les… Pensées de Pascal! Et c’est dans le volume doré sur tranches  que nous n’ouvrons qu’une fois tous les dix ans, que nous lirions que la reine de Grèce est allée à Cannes ou que la princesse de Léon a donné un bal costumé.
Marcel Proust Du côté de chez Swann (1913)

El que a mi em sembla malament dels diaris és que sol·licitin cada dia la nostra atenció per coses insignificants, mentre que els llibres que contenen coses essencials no els llegim més que tres o quatre vegades al llarg de la nostra vida. En el moment en què trenquem febrilment tots els matins la faixa del diari, les coses haurien de canviar i al diari hi hauria d'aparèixer, no sé què, els... pensaments de Pascal, per exemple. I, en canvi, en aquests toms de cantells daurats que no obrim més que cada deu anys és on hauríem de llegir que la reina de Grècia se n'ha anat a Cannes, o que la duquessa de Lleó ha organitzat un ball. 
Marcel Proust Un amor de Swann  
Traducció de J. Bofill i Ferro

17 d’abril del 2012

Ballet

 Fotografia de Johan Persson

There is always something beautiful to enjoy at a ballet. If you don't like the music, cover your ears and look at the beautiful dancers. If you don't like the choreography, the dancers are still lovely. And if you don't like the dancers, close your eyes and listen to the music. Always something to enjoy. 
 Dennis Nahat



11 d’abril del 2012

Menudències

Brian W. Ferry. Sèrie: Interior Lives 
(www.brianwferry.com)


–No sé, però no me’n recordo gairebé gens de res diguem-ne important de la meva vida. Em podrien dir que no m’havia casat amb Benigne i m’ho creuria. En canvi, aquestes coses petites com el gust de la mel dins la tebior del llit, amb les campanes que no sé per què em feia la impressió que tocaven a les muntanyes, entre comellars i avencs on no hi podia arribar cap home, les tinc tan presents! Semblant a si tota la meva vida hagués estat feta de menudències com això, sí...

Baltasar Porcel Les primaveres i les tardors, 1986


10 d’abril del 2012

Multipliqueu-vos!

El doctor britànic Berthold P. Wiesner podria ser el pare de 1.000 nens. Sembla que va usar el seu semen en una clínica de fertilització de Londres els anys 40.



Sigueu fecunds, multipliqueu-vos i ompliu la terra.

                                                                               Gènesi 9, 1

8 d’abril del 2012

Teló amunt


Incendis de Wajdi Mouawad. Direcció: Oriol Broggi. Teatre Romea


Se cuenta que en cierta ocasión alguien abordó a Groucho Marx en el vestíbulo de un teatro la noche del estreno y le pidió opinión sobre la pieza que acababa de ver. «No me ha gustado nada –sentenció el marxista–, aunque debo reconocer que no la he podido disfrutar en las mejores condiciones ya que el telón estaba alzado y los intérpretes hablaban en voz alta».

Joan Ollé «Tribulaciones de (des)aficionado» 
La Vanguardia, Cultura/s 25.11.2002