18 d’abril del 2012

Choses insignifiantes

Philip de László (1869-1937). Reina Olga de Grècia (1914). Col·lecció privada

La Gran Duquessa Olga de Rússia (Sant Petersburg, 1851 - Pau, Bearn, 1926) va esdevenir reina consort de Grècia (1867-1913) pel casament amb Jordi I de Grècia (1845-1913). És la rebesàvia de la reina Sofia d’Espanya, àvia paterna del príncep Felip, duc d’Edimburg i rebesàvia de Carles, príncep de Gal·les.



Ce que je reproche aux journaux c’est de nous faire faire attention tous les jours à des choses insignifiantes tandis que nous lisons trois ou quatre fois dans notre vie les livres où il y a des choses essentielles. Du moment que nous déchirons fiévreusement chaque matin la bande du journal, alors on devrait changer les choses et mettre dans le journal, moi  je ne sais pas, les… Pensées de Pascal! Et c’est dans le volume doré sur tranches  que nous n’ouvrons qu’une fois tous les dix ans, que nous lirions que la reine de Grèce est allée à Cannes ou que la princesse de Léon a donné un bal costumé.
Marcel Proust Du côté de chez Swann (1913)

El que a mi em sembla malament dels diaris és que sol·licitin cada dia la nostra atenció per coses insignificants, mentre que els llibres que contenen coses essencials no els llegim més que tres o quatre vegades al llarg de la nostra vida. En el moment en què trenquem febrilment tots els matins la faixa del diari, les coses haurien de canviar i al diari hi hauria d'aparèixer, no sé què, els... pensaments de Pascal, per exemple. I, en canvi, en aquests toms de cantells daurats que no obrim més que cada deu anys és on hauríem de llegir que la reina de Grècia se n'ha anat a Cannes, o que la duquessa de Lleó ha organitzat un ball. 
Marcel Proust Un amor de Swann  
Traducció de J. Bofill i Ferro