27 de gener del 2016

no-música


Amb motiu de la mort de Carles Hac Mor, recuperem aquest post del 2013


  
Filharmònica de Berlín (dir. Sir Simon Rattle). 
Palau de la Música, 1.1.2013

El CD Tres Dodecamut reprodueix, entre altres coses, el preludi d'un concert de la Banda Municipal de Barcelona, és a dir, els minuts en què els músics afinen els instruments i es preparen, s'escalfen, per a la interpretació.

Són moments d'anarquia musical, de música no dirigida, que no segueix cap partitura i que per això assoleix la categoria d'orgue de gats, de no-música, o de no gens música convencional, una amúsica que tanmateix és música, absolutament improvisada, incoordinada, espontània, indisciplinària, en la qual l'atzar ni tan sols ha estat cercat, hi és immanentment.

En aquests preludis, que són un desordre que preludia un ordre –el de la peça a interpretar–, no hi ha voluntat ni de fer música ni de fer antimúsica, no hi ha cap intenció ni pretensió musical ni extramusical.

I el que en surt, d'aquests preludis, d'aquests preludis, no admet qualificacions. I si algú mira de valorar-ho o desvalorar-ho així o aixà desvirtua absolutament allò que n'ha sortit, que mai no pot ser més o menys bo ni més o menys dolent, ni un nyap, ni una peça magistral, ni tampoc una mediocritat.

Carles Hac Mor «La Banda Municipal de Barcelona i un nou Tres» Avui, 23.1.2003