Imatge antiga de la fonda d'Alpens (a la dreta). Extreta del blog Gent d'Alpens de Lluís Suriñach
No puc estar-me de
pensar, un moment, en la quantitat dilatada de colomins l'inexorable destí dels
quals ha consistit a caure, tard o d'hora, en el seu plat. Aquelles volades tan
gracioses per a acabar sota la forquilla d'aquest home ferotge i gras! Com que
té una dentadura excel·lent –va més ben ferrat que els seus cavalls–, els menja
íntegrament: no hi deixa res. Mastega els ossos del seu caparró –la part més
gustosa del colomí amb el seu regust lleugerament amarg–, els de les ales,
potes i carcanada, fent un soroll de devastació i de destrucció impressionant,
amb el cap alt, el pit enfora, el triangle del tovalló sobre l'armilla de
fantasia, el dentat lluminós i puixant...
Josep
Pla El quadern gris (1966), edició de Narcís Garolera. Barcelona: Destino, 2012.